Akne – kako se delijo glede na resnost obolenja

Akne so izjemno pogosta bolezen, ki doleti skoraj vsakega. To velja predvsem za obdobje pubertete, ko se z njimi sooča več kot 80 % mladostnikov. Na nastanek tovrstne vnetne bolezni vpliva kar nekaj dejavnikov, med njimi lahko tudi dednost.

Delimo jih na več tipov, poleg tega pa akne lahko razdelimo tudi glede na resnost samega obolenja. Tako poznamo blage akne, zmerne akne, hudo obliko aken in zelo redko obliko aken, ki navadno prizadene moške, ki so stari med 13 in 22 let. Vse o aknah si lahko preberete na www.natasha.si.

 

Kje se pojavijo blage akne

Blage akne so torej samo ena od vrst aken glede na resnost obolenja. V tem primeru prevladujejo zaprti ter odprti komedoni. Pojavi se lahko samo nekaj papul ali pustul. Pri takšni vrsti aken se noduli ne pojavijo. Praviloma jih lahko vidimo na čelu, nosu ali na bradi.

Najpogosteje se blage akne pojavijo v času pubertete, lahko pa tudi, ko smo odrasli.

Akne – kako se delijo glede na resnost obolenja

 

Zmerne akne so najpogostejše med puberteto

Pri zmernih aknah so prisotni tudi odprti ter zaprti komedoni. Takšna stopnja aken se navadno pojavi na vratu, hrbtu, dekolteju, obraz. Najpogosteje seveda med puberteto, prav tako se lahko pojavijo v odrasli dobi. Koža je videti vneta ter rdeča, obstaja tudi možnost brazgotinjenja, prav tako možnost nastanka hiperpigmentacijskih madežev.

 

Obvladovanje aken

Za vse vrste aken je na voljo primerno zdravljenje, s katerim jih lahko povsem obvladujemo. Seveda pa je pri tem zelo pomembno, da si strokovno pomoč najdemo čim prej oziroma čim bolj zgodaj. Blažje akne se namreč lahko ukrotijo precej hitreje v primerjavi z aknami v hujši obliki. Z dovolj pravočasnim ukrepanjem lahko učinkovito preprečujemo tudi same posledice, ki bi na naši koži lahko ostale celo za celo življenje.

Pri zdravljenju aken je treba biti kar se da vztrajen. Uspeh zagotovo ne bo viden že takoj naslednji dan.