Pri plovbi so pomembni čevlji za jadranje za doživetje dobre izkušnje

Obutev je pri jadranju zelo pomebna, ne glede na to ali gre za tekmovanje v jadranju ali prosti oddih. Če gremo turistično na jadranje potem večina časa preživimo v športnih copatih. Pri vseh vrstah obutve za jadranje je pomembno, da imajo podplat, ki ne drsi.

Pri jadranju je izjemenega pomena varnost. Če so čevlji za jadranje ustrezne kvalitete, potem lahko preprečimo razne poškodbe. Zavedati se moramo, da je na jadrnici veliko možnosti, da se spotaknemo ob vrvi, opremo, škripce in ročaje. V ta namen je bolje, da so čevlji za jadranje zaprti, ki jim rečemu tudi čolni čevlji, kot da uporabljamo natikače ali japonke. V vsakem primeru pa morajo imeti čevlji za jadranje nedrseč podplat, ne glede na vrsto obutve. Ko je vreme slabo ali pa imamo opravka z nevihto potem so najboljša izbira nepremočljivi jadralni škornji. V tem primeru ne zmočimo nog in nogavic. Pri škornjih lahko izbiramo med kratkimi lahkimi škornji, če pa imamo opravka z nevihto so pa boljši posebni neoprenski škornji za plovbo. Škornji zaščitijo nogo tudi pred morebitnimi urezninami na ostrih čereh ali morskih ježih.

Pri plovbi so pomembni čevlji za jadranje za doživetje dobre izkušnje

Na trgu lahko izbiramo med čevlji za jadranje različnih znamk, vendar vsi morajo izpolnjevati zahteve, ki omogočajo varnost. Da se lahko stabilno premikamo po plovilu, mora biti podplat iz materiala, ki ne pušča madežev in prask po plovilu. Podlati morajo biti tudi iz oprijemljivega materiala. Material, ki se uporablja za šporne jadralne čevlje naj bo vodooporen, medtem ko za jadralne škornje naj bo nepremočljiv. Pri jadralnih škornjih se priporoča podloga, ki se lahko zamenja. Pri samem materialu smo pozorni tudi na lahek in funkcionalen material, ki omogoča nogi, da diha in ostaja suha.

Kot pri vsakem športu, so tudi pri jadranju pomembni udobni, praktični in ustrezni čevlji za jadranje, ki omogočajo varno in sproščeno hojo po jadrnici.