Kurilno olje in njegove cene

Wood-burning fireplace with burning log.
Image via Wikipedia

Marsikdo izmed nas se pogosto sprašuje, kdaj je pravi čas za nakup kurilnega olja, s katerim ogrevamo naše stanovanje ali našo stanovanjsko hišo. Na žalost natančnega in zanesljivega odgovora na to vprašanje ni.

Zagotovo bi bilo najbolj logično ta nakup opraviti takrat, ko kurilno olje ni najbolj vroča roba na tržišču. To bi pomenilo, da se kurilno olje splača kupiti poleti, ko naša peč počiva in ne pozimi, ko je po povpraševanje po  kurilnem olju največje. A na žalost ta teorija ne drži. Podatki, dobljeni v letu 2008, so pokazali, da je bilo tisto leto najbolje kupiti kurilno olje kar sredi kurilne sezone – v mesecu decembru. Takrat je bila cena tega goriva najnižja in nakup najcenejši. Cene kurilnega olja so odvisne od trošarin in drugih faktorjev, ki tekom leta precej nihajo, zato je napoved, kdaj se odločiti za nakup kurilnega olja, zelo težka, če ne skoraj nemogoča.

A dolgoročno je kurilno olje zagotovo najcenejši način za ogrevanje našega stanovanja ali stanovanjske hiše. To še posebej pride do izraza takrat, ko je naša hiša dobro toplotno izolirana in tako preprečuje dodatne izgube toplote. V tem primeru je poraba kurilnega olja za ogrevanje hiše nizka, hiša pa je dobro ogreta skozi celo zimsko sezono.

This entry was posted in Kurilno olje. Bookmark the permalink.

Comments are closed.